Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biblické otazníky 2. Kdo ti to řekl? Byl Lucifer první politik?

Hospodinova otázka k Adamovi: Kdo ti to řekl? Co ta otázka znamená? Co tehdy a co dnes? Byl Satan prvním politikem? Který manipuloval s informacemi? Který řekl jen část pravdy? Důvěřuješ politikům? Jakou váhu mají jejich prohlášení? Co to pro ně znamená, že zastupují tebe v politice? Co pro tebe znamená, že tebe zastupují právě tito politici? Chtěl bys být politikem? Zastupovat práva druhých? Vytvářet druhým podmínky pro lepší život? Proč toto politici nedělají? Nebo proč my necítíme, že to oni dělají? Co vlastně dělají politici v politice? Politiku? Jaký má vztah politika k tomu, co lidé potřebují? Jaký je rozdíl v tom, co potřebuje člověk a co potřebuje stát? Proč je to něco jiného? Kdo to je politik?

Kdo ti to řekl? Kdo je zdrojem tvých informací? Jak se chová a jaký je? Co je to za člověka? Jaký má vliv na druhé? Zná ho někdo z tvých přátel? Někdo z těch, kterým důvěřuješ? Důvěřuje mu někdo, komu důvěřuješ ty? Můžeš ho zařadit mezi okruh důvěryhodných osob? Je dobré poslouchat rady tohoto člověka? Jaké na něj máš nebo můžeš získat reference? Kdybys byl prezidentem, vzal by sis ho jako poradce?

Kdo ti to řekl? Jak se jmenuje? Někdy jména říkají něco l jejich nositeli. Ne ale vždy. Neměníme se s léty podle svého jména? Blíže k našim předkům, kteří toto jméno získali podle toho, jak je okolí vidělo? Někteří lidé si mění jméno, protože se s ním nechtějí ztotožňovat. Proč ženy přijímají jméno muže? Když si vezme pan Hrom slečnu Pokornou, kdo bude mít na koho větší vliv? Budou oba pokorní nebo vždy blízko bouřky? Jak se okolí dívá na člověka, který si vzal jméno po manželce? Jak na člověka, který si nechal úplně změnit jméno?

Kdo ti to řekl? Můžeš věřit tomuto člověku? Chceš se na něj a na jeho informace spolehnout? Jak si ověřit, zda se jedná o hodnověrnou informaci? Jak moc my sami zkoumáme své zdroje informací? Věříme všemu, co nám kdokoli řekne? Co nám nakuká? Uvěříme rychle a pak tuto neověřenou informaci předáváme dál? Co pak děláme, když zjistíme, že jsem předali informaci, která byla úmyslně zkreslená a někoho jsme tím mohli poškodit? Kdo ti to řekl? Jaký máš k němu osobní vztah? Už se stalo, že ti někdy řekl něco, co nebyla pravda? Když porovnáš množství pravdivých a nespolehlivých informací, co u něj převažuje?

S kým se stýká? S těmi, kterým můžeš důvěřovat nebo naopak s těmi, kterým se raději vyhneš? Neříká to něco o něm samotném? Kdo ti toto řekl? Jak zjistíš, že je předaná informace správná? Že ji můžeš sdílet s někým druhým? Známá mi jednou řekla takový dodatek za svým sdělením: „Nemám to sice ověřené, ale vypadá to jako pravda.“ Zarazilo mě to. Kolika lidem to už řekla a ještě řekne, aniž si to sama ověří? Nespustí to lavinu, která nepůjde zastavit? A proč to vlastně říká, když tomu sama úplně nevěří? K čemu ten dodatek? Aby sama sebe ospravedlnila, kdyby to náhodou pravda nebyla? Neudělala si tímto právě alibi pro libovolný vývoj událostí?

Kdo ti to řekl a proč ti to vlastně řekl? Co tím sleduje? Je to zajímavá nebo potřebná pro mě? Proč ti to říká? Je to zajímavé nebo užitečné? Když to je jen zajímavé a není to užitečné, proč ti to chce říct? Má smysl ho poslouchat, když ta informace nejde využít, když nám jen má zaplnit hlavu a nic víc? Je to informace, kterou skutečně potřebuji? Jsem schopen ji nějak zpracovat pro dobro svoje a případně dalších lidí?

Kdo ti to řekl a co tím sleduje? Cítíš jeho přání jako manipulativní? Něco po tobě chce, do čeho se tobě nechce? Když cítíš, že se mu nejedná se mu o tebe samotného, ale jen o to, abys něco udělal? Jenom aby tě využil k něčemu? K tomu, co by si měl správně udělat on sám? Jak se zachováš? Přijmeš to nebo odmítneš? Nebo přímo řekneš, co cítíš? Co prožíváš, když něco přijmeš a dodatečně zjistíš, že jsi byl oklamán, zmanipulován, že ti byly dány nedostatečné nebo zkreslené informace?

Jaký máš vztah k reklamám? Věříš jim? Zkusíš inzerovaný výrobek koupit jen proto, že jsi ho viděl už tolikrát? Ověřuješ si pravdivost informací v reklamě? Na výrobku? Jak na tebe působí obří reklamy téměř všude? Čím větší reklama, tím lepší výrobek? Proč jsou reklamy na dobré věci? Neprodává se dobré zboží samo? Proč jsou reklamy na špatné věci? Neměl by je někdo zakázat? Kdo? A jak? Jak na tebe působí spoře oděné slečny, které se usmívají z reklam? Proč se díváme na reklamy?

Autor: Ludek Bouska | úterý 31.7.2012 10:02 | karma článku: 6,53 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík

Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.

28.4.2020 v 21:56 | Karma: 15,96 | Přečteno: 790x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek

Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...

24.4.2020 v 22:29 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0 | Přečteno: 41x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.