Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biblické otazníky – 8 Není před tebou celá země?

Vzniknul spor mezi bohatými příbuznými Abramem a Lotem. Aram je tedy Abraham, ale ještě neměl změněné jméno. Jejich pastýřům nestačila země a studny k napojení stád. Genesis 13.kapitola. Zažili jste někdy spory mezi příbuznými? Spory o majetek? Jak to řešil Abram? Je ústup jedné strany tím nejlepším řešením?

ABRAM

Proč Abram řeší situaci jako první? Přišel on za Lotem, nebo se jen tak setkali? Cítí se sám vinen touto situací? Nebo je starší a moudřejší, tak jde za mnohem mladším příbuzným? Proč nepočkal, až za ním přijde Lot, jak by se to správně slušelo? Starší a vážený jde za mladým Lotem? Neměl Abram přeci jen trochu vyčkat? Aby měl silnější vyjednávací pozici?

Musí ten, kdo přichází s řešením automaticky ustoupit? Přijít s kompromisem? Nešlo to přeci nějak udělat, aby zůstali spolu? Dělili se o některé společné povinnosti jako třeba ochrana stád?

O co Abramovi šlo v tomto sporu? Aby se vyhnul jakýmkoli možným sporům? Nestálo ho to příliš mnoho? Neriskoval tím blahobyt svého celého rodu? Bylo třeba tak moc ustoupit? Jde vědomě do ztráty, jen aby z toho nebylo něco horšího? Byl to první spor nebo to bylo vyvrcholení menších nedorozumění? Viděl, že neexistuje jiné řešení? Nebyla ta zem vlastně Abrahamova a Lot se měl už dávno oddělit a najít si vlastní?

Co si myslel Abram o Lotovi? Považoval jej za mladého nezkušeného hýska, s kterým bude lépe nemít mnoho společného do budoucna? O kolik let byl Lot mladší? Třeba o 40 let? O více než generaci? Měl už Lota dost a chtěl se stejně s ním rozejít? A toto byla vhodná příležitost? A chtěl to tak moc, že byl ochoten utrpět ztrátu? Bylo riziko zůstat s Lotem tak velké, že případná ztráta by byla větší?

Uvědomoval si Abram, že musí nechat volbu na Lotovi, jinak budou v budoucnu problémy? Že to je jediná možnost, jak mít v budoucnu dobré vztahy? Byl dostatečně „nad věcí“ a byl schopen předvídat vývoj situace do budoucna?

LOT

Jaký byl Lot? Byl velmi úspěšný podnikatelem, když jeho jmění šlo srovnávat s Abramovým? Stal se pro Abrama příliš velkou konkurencí a tak se ho Abram chtěl zbavit? Nebyl problém v tom, že Lotovi se příliš dařilo? A proto chtěl Abram to vyřešit natrvalo?

Byla Lotova úspěšnost závislá na tom, že Bůh žehnal Abramovi? Že si tak trochu přihřál svoji polívčičku u Abrama? Nebo podle současné mluvy používal Abramovo know-how? Něco jako frančíza, ale Abram z toho nic neměl?

Byl Lot asertivním, dravým podnikatelem? Když se za velmi krátkou dobu dokázal dostat na Abramovo úroveň? Hrálo v Lotově případě nějakou roli i to, že neměl podobně jako Abram mužského potomka? A proto se víc vrhnul do práce?

Uměl se Lot rychle a správně rozhodovat? Tak, aby si zvolil vždy tu nejefektivnější cestu k úspěchu? Uvědomoval si, jak moc je závislý na Aramovi? Uvědomil si, že by v tak důležité volbě měl dát přednost Abramovi? Nebo pro něj bylo důležitější hned bafnout příležitost za pačesy? Trpěl někdy výčitkami svědomí? Nebo nikdy? Bral Abramovo nabídku jako gesto, které se neodmítá?

Byl Lot sobecký? Tak hrdý na svůj úspěch, že on by za Abramem nikdy nešel? Proč Lot okamžitě volí to, co je lepší, když mu to je nabídnuto? Není to příliš zjevně sobecké? Myslel jen na sebe a svoji rodinu a zapomněl na Abrama? Nebo si byl jist, že Abramovi Bůh požehná ať bude kdekoli? Myslel si, že za Abramem stojí Bůh, ale on se musí starat sám? Sám musí zajistit své rodině vše potřebné? Byl to z Lotovy strany projev malé víry nebo dokonce nevíry?

Jak řešit spor mezi příbuznými, kteří mají veliký majetek? Jak rozdělit to, co je společné? Existuje řešení takové, kdy obě strany budou spokojené? Nebo musí jedna strana ustoupit? Proč takovéto spory často vedou k trvalé nevraživosti, někdy až nenávisti? Mezi lidmi, kteří se velmi dobře znají nebo jsou příbuzní nebo mají něco společného? Jak to většinou končí? Když se rozděluje majetek, vede to nevyhnutelně ke zhoršení vztahů?

Máme podle příkladu Abrama ustupovat druhým, i když tím utrpíme ztrátu? Jenom proto, že oni jsou neústupní? Požehná nám Bůh, když se uskrovníme? Jak se pak díváme na ty, kterým jsme dali přednost a teď se jim daří lépe než nám? Dokážeme jim přát ten úspěch? Mít radost, že na tom máme také svůj podíl? I když jsme přehlížení? Dokážeme nezatrpknout, i když si možná něco zasloužíme více než druzí?

Autor: Ludek Bouska | úterý 21.8.2012 14:00 | karma článku: 5,58 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík

Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.

28.4.2020 v 21:56 | Karma: 15,96 | Přečteno: 790x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek

Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...

24.4.2020 v 22:29 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0 | Přečteno: 41x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.