Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biblické otazníky – 8+. Abraham a Lot

Je možné se na spor mezi Abramem a Lotem dívat na spor dvou odlišných životních filosofií? Přirozeně bohatý kontra rychlý zbohatlík? Přirozená autorita oproti agresivní asertivitě? Podnikání řízené muži oproti podnikání řízenému ženami? Je tam nějaký rozdíl? Jaký měli oba muži k sobě vztah? Můžeme se do tohoto konfliktu ještě jednou ponořit? (Genesis 12.kapitola.)

Abraham a Lot - co měli společného? V čem se lišili? Stáří? Původ? Bohatství? Rychlost nabytí bohatství? Jak se rozhodovali? Rozvážnost? Zbožnost resp. vztah k Bohu? Vztah k ženám? Rolí ženy v jejiích životě a v rodině? Tím, jaké měli resp. neměli potomky?  Jak se na to všechno díval Bůh?
Jaký měli vztah ke své původní domovině? Odcházeli rádi? Proč se k Abrahamovi připojil Lot? Byl přesvědčen, že to je správné? Nebo věřil, že s Abrameme se mu bude dařit lépe? Nebo také uvěřil, stejně jako Abraham? Proč Abraham vzal s sebou Lota? Protože byl mladý a mohl mu hodně pomoci? Vycházeli spolu jako příbuzí nebo jako obchodní partneři, kteří spolu něco nového začínají? Byli dohodnuti, co komu patří, aby předešli budoucím sporům?
Co znamenal věkový rozdíl Abrahama a Lota? Jakou roli hrál v jejich vztahu? Uznával Abraham Lota jako sobě rovného? Dával Lot znát Abrahamovi, že si jej jako staršího váží? Měli dodržovat při společném stanování nějakou hierarchii? Jakousi úctu ke starším? Přijal Abraham Lota pod svoji ochranu, když Lotovi zemřel Otec?
Jak rychle zbohatli Abraham a Lot? Mohlo to být tak, že Lot zbohatnul velmi rychle a neunesl to? Proto třeba se chtěl Abraham s ním tak rezolutně rozejít? A co nejrychleji si rozdělit zemi? Nebo jaký jiný důvod měl k tak radikálnímu a rychlému řešení Abraham? Necítil třeba, že v Lotově podníkání je něco nefér? Nebo si s ním nějak nerozumněl? Můžeme Lota nazvat rychlým zbohatlíkem? Který neunesl rychlé nabytí majetku? Jak bohatí na tu dobu Abraham a Lot byli? Milionáři? Nebo ještě více? Měl Abraham větší majetek než Lot?
Byla ta země, kterou si Lot vybral skutečně lepší než ta, co zůstala Abrahamovi? Znamená to, že Lot ještě více zbohatl? Tak moc, až se mohl usadit ve velmi bohatém městě? Jak se tam jako původní pastevec cítil? Prodal své stádo a řídil je na dálku nebo to vše proměnil za bohatý dům v Sodomě?
Jak spolu Abraham a Lot vycházeli? Velmi dobře? Nebo jen na úrovni společenské nutnosti? Nebo z počátku dobře a pak, když oba byli bohatí, tak už hůře? Nešlo to nějak zařídit jinak, než se  rozejít? Nebo k tomu vzájemně nebyla dobrá vůle? tak, aby mohli spolupracovat a mít třeba jen jedno vojsko na obranu svého majetku? Proč cítil Abraham, že rozlučka bude lepší? Byly nějaké rozepře přímo mezi Abrahamem a Lotem? Čeho se týkaly? Majetku? Víry?
Uměl se Lot rychle rozhodovat? Která jeho rozhodnutí byla rychlá? Která jeho rozhodnutí byla správná a která nesprávná? Uměl se Abraham také rychle rozhodovat? Přemýšlel o věcech více než Lot? Když déle přemýšlíme, znamená to, že naše rozhodnutí budou lepší? Jak moc nám v našich rozhodováních může Bůh pomoci?
Co Lotovo rodina? Byly už dcery na světě, když se Abraham a Lot rozcházeli? Jaké je to šatit a živit mladé slečny? Které se nespokojí jen tak s něčím? Které ví, že mají bohatého otce, který jim nic neodmítne? Byla Lotova volba postrkovaná požadavky jeho manželky a dcer? Vzhledem k Lotovu úspěchu, měly právo jeho ženy být náročné? Řídil se Lot svým vlastním rozhodnutím nebo to bylo často spíše přání jeho žen? Co tím myslel Lot, když nabízel své dcery smilníkům v Sodomě místo hostů? Byl si jist, že jeho dcery v tomto prostředí se umějí pohybovat a nic se jim nestane?
Jakou roli hrály u obou mužů ženy? Jakou hrály u Lota? Kdo kde rozhodoval? Nebo si třeba jejich ženy nerozumněly? Nechal se Abraham ovlivňovat svou ženou stejně jako Lot? Jak to vlastně bylo s Lotovo manželkou? Když o ní víme jen to, že se ohlédla za hořící Sodomou, znamená to, že měla ráda bohatství? Že to byla ona, kdo Lota inspiroval nebo tlačil, aby se snažil a byl bohatý? A pak kvůli ní vybral úrodnou půdu a nakonec se i přestěhoval do bohatého města? Proč se o manželkách se často mluví, že jsou tím krkem, který ovládá hlavu? Jsou muži nesvéprávní? Nebo některé ženy činí muže nesvéprávnými? Není to někdy některým mužům příjemné? Nerozhodovat, ale udělat nerozumné věci kvůli krásné a milující manželce? Jaké nástroje mají ženy k tomu, aby muže ovládali? Mají muži dostatečné prostředky se tomu ubránit? Jak často je to obráceně, že muži ovládají své ženy? Mají ženy dostatečné prostředky se tomu postavit?
Nebylo to v rodině Abrahama a Lota obráceně z hlediska rozhodování? V Abrahamově rodině muž a u Lota žena? Že Sára Abrahama někdy i slepě posluchala? Dá se říct, že je lepší, když v rodině rozhoduje muž nebo žena? Nebo kdo dělá ta zásadní rozhodnutí? Umí dominantní osobnosti svěřovat pravomoci druhým? Nebylo Lotovo první samostatné rozhodnutí to, že rychle na poslední chvíli odejdou ze Sodomy?
Jaká byla Lotova manželka? Co o ní říká to, že se ještě ohlédla na hořící Sodomu? Milovala to hříšné město? Kvůli bohatství? Proč se změnila v solný sloup? Užasla natolik, že už nebyla schopna pohybu? Nebo proto, že zaniklo všechno, co pro ni mělo smysl? Neměla tam kamarádky a známé, kteří jí leželi na srdci? Proč zrovna ve sloup ze soli? Protože tak vnitřně plakala a jakoby množství slz vytvořilo sloup? Když prchali z města, šla jako první a tak ostatní viděli, co se s ní stalo? Nebo jako poslední a pak zjistili, že ji nemají s sebou, až když se schovali? Kdyby byla poslední, jak to zjistili, že se změnila v solný sloup? Proč ji Lot nevedl za ruku, když věděl, že má nějaký problém? Nebo ji táhnul za ruku a pak zjistil, že má v ruce sůl?
Můžeme o Lotově ženě usuzovat něco, jakou byla manželkou? Jak se cítila, když podobně jako Sára nedala Lotovi mužského potomka? Byla ona tím, kdo Lota povzbuzoval ke stále většímu podnikání? A byla tím, kdo vymyslel přestěhování do města? Výměnou za všechno bohatství ve stádech? Byla si jistá tím, že Lot udělá vždycky to, co ona bude chtít? Jsou toto jen smyšlené otázky, nebo je správné, že člověka mohou napadnout?
Jak se na celou tu situaci díval Bůh? Proč to dopustil, že se dva úspěšní už nevešli na společné teritorium? Nežehnal jim příliš mnoho? Co tím říká, že okamžitě po rozchodu dává Abrahamovi mnohem více než předtím měli společně s Lotem? Proč nedává nic Lotovi? Protože Lot si vybral sám a nečekal na Boží přiznání? Nebo máme zaznamenáno jen to, co dostal Abraham? Jak je možné, že Bůh jim tak žehnal, až nakonec jim země nestačila? Nebylo toho požehnání vlastně moc? A tím, kdo tuto situaci nepřímo způsobil byl sám Bůh? Žehnal Bůh Lotovi proto, že byl s Abramem? A pak mu už nežehnal? Chtěl Abraham, aby se rozdělili proto, že se bál o svůj majetek?
(dovolil jsem si psát Abraham místo Abram. V té době se Abraham ještě jmenoval Abram. Ale jak v případě apoštola Paval píšeme "Pavel před svým orácením". Ale to nebyl Pavel, ale Saul... U žen také používáme "paní Nováková před svatbou" - to ale téměř jistě nebyla Novákovou.)

Autor: Ludek Bouska | pondělí 27.8.2012 17:00 | karma článku: 8,98 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík

Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.

28.4.2020 v 21:56 | Karma: 15,96 | Přečteno: 790x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek

Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...

24.4.2020 v 22:29 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0 | Přečteno: 41x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.