Pečení chleba

11. 03. 2014 13:58:00
Rád peču chleba. Díky pekárně je to jednoduché a ne moc pracné. Taková oddechová práce. “Nahážu” tam všechny suroviny, pak si zvolím, kdy má být chlebík hotový a to je všechno. Trochu mletí, vážení a sledování, abych měl všechno po ruce. Je to příjemné se probudit do nového rána s vůní chleba. Chlebík je příjemně měkoučký a voňavý. I když úplně čerstvý by se neměl jíst. Tak stačí jednu až dvě hodiny počkat a je možné si pochutnávat.

Je to můj mužský způsob zapojení se v domácnosti. Nerad dělám některé domácí práce. Hlavně takové, kdy se mi “opatlají ruce”. Než jsme měli myčku, tak to bylo mytí nádobí. Jediná alternativa bylo mít nádobí houbičkou na držátku. Tak, abych si nemusel ruce namáčet v té špíně. Další pro mě nepříjemný pocit je míchání těsta rukama. Lepí se to mezi prsty, zalézá za nehty, hrozně špatně se to myje. No a moje pečení je téměř bezdotykové. Nasypu určité věci z pytlíků do nádoby v pečící troubě “A JE TO!”

Špaldový chléb za pomoci droždí

Je to chleba, ve kterém proces kynutí obstarává klasické droždí. Je to jednodušší než s kváskem a na kynutí docela přesné. U kvásku člověk nikdz neví, jak nakyne. V níže uvedeném pořadí dávám věci do nádoby na pečení.pekarna

550 ml vody

2 malé lžíce soli

2 malé lžíce drceného kmínu

2 větší lžíce oleje

150 g mletá pšenice, špalda

150 g hladká mouka

150 g žitná mouka

100 g ovesné vločky

1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové)

1/5 kostky droždí

Droždí se dá navrch, aby nezačalo působit dříve než začne míchání. Nic víc. Když

Cena chleba je takto podle surovin asi 5Kč mouky, 5Kč semínka, 2Kč droždí, 4Kč elektřina. Takže kvalitní chléb 750 g za 16Kč.

Kváskový chléb

To je trochu složitější kvůli kvásku. Kvásek je taková matlanina, lepidlo, které dělá chleba chlebem. Krásně ho nakyne a provoní. Kváskový chléb je prostě chléb, není to tak trochu buchta jako chléb z droždí. Ingredience jsou velmi obdobné jako výše, jen s malými úpravami.

300 g nakvašeného žitného kvásku. O tom, jak ho nakvasit píšu níže.

300 ml vody asi 40 stupňů. Tak, aby voda mírně hřála, když ponořím prst. Vodu s kváskem trochu promíchám dřevěnou špachtlí.

150 g mletá pšenice, špalda

kvaskovy chleba

chleba

150 g hladká mouka

100 g žitná mouka

2 malé lžíce soli

2 malé lžíce drceného kmínu

1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové nebo lněné a tykvové)

Kvásek. Zbytek kvásku uchovávám v lednici. Jak získat prvotní kvásek tady neřeším. Někde si ho trochu sežeňte, jeho výroba není jednoduchá. Je to věc pro odborníky. Já teda předpokládám, že ho asi 50g mám ve sklenici se zavíráním. Tu mám v lednici. Přidám k němu 150g žitné mouky a 150g 40 stupňů teplé vody. To vše pořádně promíchám a dám v pokojové teplotě na místo, kam nejde slunce a kde se udržuje teplota stejná. Víčko jen přiložím na sklenici ale nezavírám, aby tam mohl vzduch, ale ne mušky a jiná havěť. Po asi 8-10 hodinách je je kvásek krásně nakynutý a připravený k pečení chleba. Rozdíl oproti chlebu z droždí je tedy v tom, že si dopředu musím připravit nakvašený kvásek. Další pak v tom, že bych měl pekárnu hned spustit, ne s časovou prodlevou. Kvásek je živý a když dáme pčct chleba až po nějakém čase, kvásek pokračuje v kvašení a nebude připraven tehdy, až by to bylo třeba.

Tak, je to jasné? Jestli ano, dobrou chuť.

Autor: Ludek Bouska | úterý 11.3.2014 13:58 | karma článku: 10.91 | přečteno: 1577x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 10.50 | Přečteno: 166 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.44 | Přečteno: 1147 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.32 | Přečteno: 461 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 295 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 970

Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...