Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík
Minule jsme si ukázali, jak připravovat kvásek, Pravidelně i nepravidelně. Trochu to zopakuji, ale pak ve třech krocích upečeme chleba! Zaděláme těsto, dáme je do forem kynout a pak upečeme. To je tak snadné - proč vlastně o tom psát :)
Tak máte nakvašenou sklenici. Vyndejte ji z ledničky a nechte stát asi hodinu. Pak ohřejte 150 ml vody na asi 40-50 stupňů. To je tak vlažná voda. Mám odměrku, tu dám na 30 vteřin do mikrovlnky. Jedno tlačítko... Pak odvažte 150 gramů hladké žitné mouky, Do nakvašené sklenice nejprve nalijte vodu, pak mouku a vše důkladně promíchejte. Dávám si záležet na tom, aby špína ze stěn sklenice se co nejvíc oloupala a tak se stala kvasem v kvásku. Konzistence kvásku by měla být tak akorát - ne moc hustá, ani řídká...
Dejte nakvašenou sklenici na alespoň 4 hodiny (nebo lépe přes noc) na místo s pokojovou teplotou. Kvásek se musí alespoň zdvojnásobit, za noc je ho plná sklenice.
1. příprava těsta
Mám rád jednoduché recepty, tento je trojkový: 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 3 lžíce lněné, dýňové, slunečnicové semínka. To zalijte 300 ml ohřáté vody. 3-4 druhy mouky 300 g: žitná celozrnná, namletá špalda, hladká pšeničná. Další 300 ml vody, přidejte kvásek, vše důkladně promíchejte. Do forem potřebujete těsto trochu řidší, ošatkový chléb chce hustší těsto.
V tomto stavu nechte 1-3 hodiny kynout v zadělávací míse, překryjte utěrkou.
2. kynutí chleba
Znovu promíchejte a nandejte do forem na pečení chleba. Osvědčily se mi silikonové formy od Tescomy. Jdou krásně nandat, vyklopit i umýt. Nejdřív jsem měl jednu, pak dvě, teď mám čtyři :) To proto, že chlebík všem chutná a já ho rád rozdávám...
Formy ze 2/3 naplňte těstem. Nakynout by mělo asi 1 cm přes, aby se vytvořilo hezké bříško chleba. Jedná se o druhé kynutí těsta. Pokud první kynulo déle, tak přidejte trochu hladké mouky a vlažné vody, aby mělo co kynout. Kynutí obstarává kvásek a hladká mouka. Nechte kynout 2-6 hodin. Nemám vždy přesně čas hlídat, jak moc je těsto nakynuté. Těsto vždy překryjte utěrkou.
3. pečení chleba.
Formy s těstem dávám na rošt, který pak přímo dám i s formami do trouby. To aby se nestalo, že by nakynuté těsto spadlo. Pečte buď 180 stupňů 90 minut (3x30) nebo rychleji 60 minut 200 stupňů. Program tradiční pečení, zhora i zespoda. Když mám čas, tak posledních 10 minut dám pečení jen zespodu.
Proč dvojí kynutí? Chléb je chutnější. A kamarádka, která má problémy s lepkem, říká, že dvakrát kynutý chleba jí nevadí. Správně pečený chlebík má hnědou kůrku. Pokud je nahoře bílý, znamená to, že tam zůstaly nevykynuté kvasnice a ty vytvořily ten světlý povlak.
Dobru chuť! Příště bych chtěl ještě udělat reprízu kváskového velikonočního mazance. Ten se povedl, třeba nevadí si ho upéct i jindy ...
Ludek Bouska
Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek
Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...
Ludek Bouska
Klacky pod nohama II
Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...
Ludek Bouska
Začít podnikat v důchodu?
Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?
Ludek Bouska
Klacky pod nohama
Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...
Ludek Bouska
Chci si splnit svůj sen ...
Chci se podělit o osobní příběh s kartami. Začínám dělat to, co jsem celý život toužil dělat. A vlastně se k tomu nikdy pořádně nedostal. Je to otevřené, teď začínám a třeba se to povede. Nechci psát "až to bude jasné". Teď není...
Ludek Bouska
Rád si hraju! A tak jsem si vymyslel novou hru :)
Rád si hraji a tvořím nové hry. Ty si pak hrajeme doma. Dříve s našima klukama, ale když už "vylítli", tak s kamarády. Anebo i klukama a jejich partnerkama. To je paráda. Udělal jsem novou hru TRIETO a ta lidi zaujala nejvíc.
Ludek Bouska
Desatero - proč to číst?
Snažím se porovnávat dvě desatera. Jsou z různých kultur. Východ, západ. Křesťané nepřijímají jógu. Východ se zase na křesťanství dívá asi tak, jako Gándí, který prohlásil: „Stal bych se křesťanem, kdybych nepoznal křesťany."
Ludek Bouska
Desatero bible a desatero jógy - základní rozdíl
Základní rozdíl mezi desatery je v tom, že Jama-Nijama se zaměřuje na stav člověka a desatero bible na vztah k autoritě a vztahy mezi lidmi.
Ludek Bouska
Desatera bible a jógy - deset slov
Desatero: Není, nečiníš, neneseš, hlídej, cti, nezabíjíš, nesmilníš, nekradeš, nelžeš, nežádáš. Jama-Nijama: Nenásilí, nelhaní, nekradení, neulpívání, zdrženlivost, čistota, spokojenost, sebekázeň, poznávání, oddanost.
Ludek Bouska
Desatera bible a jógy - dvě cesty
Obě desatera tvoří základ, směřování cesty, na které stojí celá další stavba. Uvádějí to, co bychom určitě neměli a také to, k čemu bychom měli směřovat. Od čeho máme odejít a o co máme usilovat...
Ludek Bouska
Desatera bible a jógy - úvod
Jama a Nijama spolu s biblickým Desaterem tvoří jakési základy dvou odlišných světů. Západ a Východ. V současném globalizovaném světě se mnohé myšlenkové, světonázorové a náboženské světy setkávají. Všude jsme doma...
Ludek Bouska
Modlitba za ovoce ducha
Modlitba za ovoce ducha inspirovaná textem listu Galatským 5,23: Ovoce Ducha Božího je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání.
Ludek Bouska
Pět tajemství, které musíte objevit, dříve než zemřete
Přečetl jsem si knihu od Johna Izza s uvedeným názvem. Velmi mě oslovila, volně jsem zpracoval hlavní myšlenky. Možná to osloví i někoho jiného. Lépe je si knihu sám koupit a načerpat i mnoho dalších inspirací :).
Ludek Bouska
Mohu být naštvaný, že jsem šťastný?
Celý den jsem něco dělal a podařilo se mi to! Cítil jsem se z toho velmi dobře, mohu říct, že jsem byl šťastný. Něco se mi podařilo posunout o značný kus vpřed. Ale pak po chvíli najednou přišlo rozčarování, které jsem nečekal.
Ludek Bouska
Jsem šťastný, že jsem naštvaný
Napsal jsem před pár dny, že jsem šťastný, že jsem šťastný a ještě před tím, že jsem naštvaný, že jsem naštvaný. A teď jsem zažil něco, co mě nadchlo - byl jsem šťastný, že jsem byl naštvaný!
Ludek Bouska
Jsem šťastný, že jsem šťastný
Štěstí je pro nás každého žádaný stav. Chceme mít alespoň trochu štěstí, prý taková „muška jen zlatá“ znamená štěstí. Štěstí také přeje připraveným, ale pak se také řekne, že štěstí nepřichází dvakrát, ale neštěstí nepřichází samo
Ludek Bouska
Vánoční stromek a úplně zdarma!
Máte rádi vánoční atmosféru se stromkem? A je vám líto krásných stromků, které musely být uříznuty kvůli Vánocům? A taky chcete ušetřit a nestát ve frontě na stromek?
Ludek Bouska
Jsem naštvaný, že jsem naštvaný…
Některé věci mě strašně dokáží naštvat. Tak, že jsem schopen být destruktivní. Ve vztazích, i vůči věcem nebo i vůči sobě. Jsem schopen v tu chvíli rozkopnout dveře. Vynadat někomu, udělat z něj blba. Vůči sobě tak, že ...
Ludek Bouska
Fandíme hokeji - každý jinak
Kamarád včera sehnal lístky na semifinále s Finskem. Na poslední chvíli, za sedmičku. Já jsem se dostal domů stejně až po deváté, ve chvíli, kdy to bylo 3:3. Zapneme televizi? Žena nechtěla ..
Ludek Bouska
Probuď svého autokouče!
Některé věci jsou těžké jen proto, že si na ně netroufneme - Jan Werich psal ze své zkušenosti. Znal svoje limity a svůj výrok prohlásil ve velké vnitřní pokoře člověka, který toho hodně prožil. Pozitivního i negativního.
předchozí | 1 2 3 4 | další |
- Počet článků 78
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 971x
Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!
Mám stránky 333coaching.cz.
Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.
Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.
Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.
Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.