Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Banjo Banjo

7. 8. 2012 10:10
Oběti

Bohu se přinášely dle Bible velmi různé oběti - zejména pak prvotiny z úrody a prvorozená mláďata, která "otevírala lůno" - u lidí byla nahrazena zástupnou obětí zvířete nebo u chudších třeba holouběte. Ale rozhodně není pravda, že by šlo při obětech  výhradně o zvířata. Přečtěte si ptřeba začátek 3. knihy Mojžíšovy - o obětech pokojných, přídavných, úlitbách a dalších...

Je fakt, že exaktní popis je až u Mojžíše, zatímco tohle mělo být o hezkých pár tisícovek let dřív. Nicméně ten princip se zřejmě vžil už tehdy.

0 0
možnosti

Faustino

7. 8. 2012 10:23
Re: Oběti

Přinášely se i lidské, dětské oběti.

0 0
možnosti

petrph

7. 8. 2012 9:28
tyhle otázky nemají smysl

To poznáte až budete studovat knihu Job. Člověk nemůže "soudit " Boha a ptát se ho proč se mu víc líbila oběť Ábela než Kaina...Tak tomu prostě -z nám neznámého důvodu bylo. Čili-na toto odpověď pro člověka neexistuje- a Kain ani nemohl přijít na to proč (stejně jako na to nepřišel později Job).

Otázka je jiná, co měl udělat potom.Asi se mohl cítit zatrpkle -ale zavraždit kvůli tomu bráchu? To už se vysvětluje těžko...

0 0
možnosti

Banjo Banjo

7. 8. 2012 9:44
Re: tyhle otázky nemají smysl

Právě tahle otázka pro člověka smysl má, pokud se tímhle tématem chce zabývat.

To je právě to klíčové pro pochopení příběhu. Člověk má zkoumat zemi a podmanit si ji, aspoň to na tohle téma Bible říká.

0 0
možnosti

lubanek

7. 8. 2012 9:01
Jednoduchá odpověď.

Abel byl syn Adamův a Kain byl synem toho zlostníka. Když byli vyhnáni z ráje, tak Abel uvěřil tomu co je vyhnalo z ráje, kdežko Kain ne. K.Žid. 11:4... VĚROU lepší oběť Bohu obětoval Abel nežli Kain, skrze kterouž svědectví obdržel, že jest spravedlivý, jakž Bůh darům jeho svědectví vydal. A skrze tu, umřev ještě mluví.Mat. 23:35.. Aby přišla na vás všeliká krev spravedlivá, vylitá na zemi, od krve Abele spravedlivého, až do krve Zachariáše, syna Barachiášova, kteréhož jste zabili mezi chrámem a oltářem.Bůh Kaina varoval a řekl mu co má čiňit Gen. 4:7..ale Kain neuposlechl. On Boha nenáviděl, jeho skutkové byli přesto zlí. On všecky ty vlastnosti zdědil po satanovi. On nebyl synem Adamovým. I. Jan.3:12..Ne jako Kain, kterýž z toho zlostníka byl, a zamordoval bratra svého. A pro kterou příčinu zamordoval ho? Proto že skutkové jeho byli zlí, bratra pak jeho spravedlivý.Judy 1:11.. Běda jim, nebo cestou Kainovou odešli a poblouzněním Balámovi mzdy se vylili, a odporováním Chóre zahynuli.

0 0
možnosti

jamijam

7. 8. 2012 9:11
Re: Jednoduchá odpověď.

Tak to Eva Adamovi zahýbala?

Opravdu pěkný příklad pro dnešní manželství! 8-o

0 0
možnosti

Tonda Brno

7. 8. 2012 7:17
A teď už zbývá dořešit

Zda tenkrát svítilo slunce nebo bylo zataženo.

0 0
možnosti

Dubina

7. 8. 2012 2:15
buh zemi proklel

a tim padem i Kainova obed bela prokleta ...jednoduche vysvetleni najdete v bibli pri precteni pribehu o Eve a Adamovi kdyz zhresili ,vyhnal je z raje atd atd

0 0
možnosti

jamijam

7. 8. 2012 8:45
Re: buh zemi proklel

Když byla prokleta celá země i Kainova oběť, proč ne taky Abelova? Že by protekce?

0 0
možnosti

Dubina

7. 8. 2012 2:13
Buh zami proklel

0 0
možnosti

maxas

7. 8. 2012 1:48
Vaše starosti, rotschildovy peníze a zátopkovy nohy,

a neměl bych co řešit. Přece nechcete brát vážně biblické příběhy. Erudice autorů starověkých textů občas kulhá, občas i na obě nohy. Emoce jsou a ještě dlouho budou neoddělitelnou součástí psychycké výbavy každého jedince. Jejich ovládání, či spíše potlačování je obtížné pro většinu lidí nemožné. Je to opičí dědictví ukryté ve starších strukturách mozku. Chování jedinců je ale individuální, podle toho jak aktivní je ta která mozková funkce. Druh Homo však čeká ještě dlouhá cesta, aby z "polidštěné opice" se stal komunitou vyšších duchovních bytostí, aje bohužel možné, že tento svět není k dosažení takového cíle předurčen. Obraťte svou pozornost k praktičtějším věcem. Jinak příjemné dny!!

1 0
možnosti

slava kunst

7. 8. 2012 1:07
Kain hlavně neměl dělat vofuky,

když se ho Šéf zeptal, kde má bráchu. Ta oběť je problematická, ale když vím, že je tu někdo, kdo všechno zná dopředu i dozadu, tak nemám dělat vofuky, když jsem vzal bráchu šutrákem do držky.

Jenže Kain měl právo být na Šéfa nas...nej právě kvůli té oběti, nebo ne? Mohl porušit pravidlo, které ještě nebylo stanoveno?

0 0
možnosti

jamijam

7. 8. 2012 6:27
Re: Kain hlavně neměl dělat vofuky,

Třeba si Kain myslel, že když byl Abel pochválený za to, že zabil beránka, kterého měl asi rád, tak že ještě víc uspěje obětí bráchy, kterého měl taky rád...

0 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.