Čtvrtek 29. září 2022, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 29. září 2022 Michal

Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek

24. 04. 2020 22:29:43
Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...

Nakvašená sklenice je název, se kterým přišla moje žena. Prý tomu tak doma říkali. Byla to sklenice, ve které se zadělával a uchovával kvásek. Kouzlo nakvašené sklenice spočívá v tom, že funguje dlouhodobě. Dokonce nevadí, že si odskočíte na dovolenou. My byli na dovolené téměř měsíc a znovu nastartování nakvašené sklenice bylo úplně bez problému. Tak jak na to? Tři kroky pro kvalitní vlastní kvásek:

Prvním krokem vás nepotěším. Musíte někde získat malinko kvásku. Stačí asi polévková lžíce. Základ kvásku tvoří takové výrobní tajemství, které není jednoduché. Stačí vám jen voda a mouka, ale kvásek se připravuje při různých teplotách různou dobu. Není jedno, jaké kvasinky v kvásku máte... Musíte "vyrobit" kvasinky, které pro vás pak budou dlouhou dobu spolehlivě pracovat. A to kvasinky dělají rády :)

Druhý krok - uchovávání kvásku. Dejte polévkovou lžíci kvásku do sklenice 1-2 litrové. Velikost sklenice volte podle toho, kolik kvásku budete potřebovat pravidelně vyrábět. Pro 1 kg chlebík stačí normální zavařovačka, na 2 kg pak je třeba sklenice větší. Ten kvásek rozmažte po stěnách sklenice, nechte asi hodinu uschnout a pak dejte sklenici do lednice. Při konstantní teplotě asi 5 stupňů kvásek sice žije, ale neroste. Nachází se v jakémsi zimním spánku, hibernaci. Žije i nežije a vydrží takto velmi dlouhou dobu. Víčko jen malinko zatočte, aby pořád dovnitř mohl vzduch.

Pokud máte už svůj kvásek, tak vlastně všechen kvásek ze sklenice vyjmete (použijete do těsta) a necháte jen špínu na stěnách a malinko na dně. A to je ta nakvašená sklenice :) Prostě nakvašená sklenice se nemyje :))

Třetí krok - nastartování kvásku. Vyndáte nakvašenou sklenici z lednice a asi hodinu ji necháte stát v pokojové teplotě. Pak do zavařovačky přidáte 150 ml vody 40-50 stupňů teplou a 150 gramů hladké žitné mouky. A necháte stát v pokojové teplotě 4-8 hodin, než kvasinky minimálně zdvojnásobí nebo dokonce sklenici vyplní. Můžete je nechat pracovat přes noc, ráno bude sklenice krásně plná. Víčko jen malinko zatočte, aby tam mohl vzduch a aby případný kvásek nevytekl ven. Sklenici překryjte utěrkou, aby se sklo neochlazovalo. Postavte na linku nebo na topení, které ale není moc teplé, tak do 40 stupňů...

Tak a máte kvásek! Příště uděláme z tohoto kvásku skvělý chlebík :)

Luděk

Autor: Ludek Bouska | pátek 24.4.2020 22:29 | karma článku: 19.22 | přečteno: 1374x

Další články blogera

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík

Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.

28.4.2020 v 21:56 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 735 | Diskuse

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...

5.1.2020 v 8:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Kateřina Krumpálová

Jak jsem našla svého Mistra

Jako většina věcí v mém životě, i tohle byla celkem náhoda. A přišlo to ve chvíli, když jsem už v čínská bojová umění téměř ztratila všechnu víru.

27.9.2022 v 16:55 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 234 | Diskuse

Gabriela Bretschneiderová

Strach utíká pryč a co pomáhá je upřímnost

Být strachem pohlcen a se srdcem bolavým, nic netrvá věčně. Stačí jen mžik a růžové brýle a láska se začne tvořit. Tak sladká a nová ...

26.9.2022 v 23:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Martin Irein

Báječné publikum

Neškodí jednou za čas pohlédnout do tváře realitě, k níž se vždycky chovám jen platonicky. A tady platí, že když už jednou řeknu B, měl bych taky říct A.

26.9.2022 v 17:00 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 195 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Hierarchie v čínské společnosti - jak to bylo u nás

Porozumět a umět se dobře začlenit do dané hierarchie v čínské společnosti je velice důležité. Za život člověk sehraje mnoho rolí.

24.9.2022 v 14:49 | Karma článku: 24.11 | Přečteno: 723 | Diskuse

Martin Irein

Houby

Pojednání o tom, co se stane, když se jedna naprosto běžná domácnost rozhodne strávit jednou za čas víkend pouhým odpočinkem.

19.9.2022 v 17:00 | Karma článku: 13.77 | Přečteno: 366 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 963

Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.

Najdete na iDNES.cz