Pečení chleba
Je to můj mužský způsob zapojení se v domácnosti. Nerad dělám některé domácí práce. Hlavně takové, kdy se mi “opatlají ruce”. Než jsme měli myčku, tak to bylo mytí nádobí. Jediná alternativa bylo mít nádobí houbičkou na držátku. Tak, abych si nemusel ruce namáčet v té špíně. Další pro mě nepříjemný pocit je míchání těsta rukama. Lepí se to mezi prsty, zalézá za nehty, hrozně špatně se to myje. No a moje pečení je téměř bezdotykové. Nasypu určité věci z pytlíků do nádoby v pečící troubě “A JE TO!”
Špaldový chléb za pomoci droždí
Je to chleba, ve kterém proces kynutí obstarává klasické droždí. Je to jednodušší než s kváskem a na kynutí docela přesné. U kvásku člověk nikdz neví, jak nakyne. V níže uvedeném pořadí dávám věci do nádoby na pečení.
550 ml vody
2 malé lžíce soli
2 malé lžíce drceného kmínu
2 větší lžíce oleje
150 g mletá pšenice, špalda
150 g hladká mouka
150 g žitná mouka
100 g ovesné vločky
1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové)
1/5 kostky droždí
Droždí se dá navrch, aby nezačalo působit dříve než začne míchání. Nic víc. Když
Cena chleba je takto podle surovin asi 5Kč mouky, 5Kč semínka, 2Kč droždí, 4Kč elektřina. Takže kvalitní chléb 750 g za 16Kč.
Kváskový chléb
To je trochu složitější kvůli kvásku. Kvásek je taková matlanina, lepidlo, které dělá chleba chlebem. Krásně ho nakyne a provoní. Kváskový chléb je prostě chléb, není to tak trochu buchta jako chléb z droždí. Ingredience jsou velmi obdobné jako výše, jen s malými úpravami.
300 g nakvašeného žitného kvásku. O tom, jak ho nakvasit píšu níže.
300 ml vody asi 40 stupňů. Tak, aby voda mírně hřála, když ponořím prst. Vodu s kváskem trochu promíchám dřevěnou špachtlí.
150 g mletá pšenice, špalda
chleba
150 g hladká mouka
100 g žitná mouka
2 malé lžíce soli
2 malé lžíce drceného kmínu
1-2 hrsti semínek (třeba lněné a slunečnicové nebo lněné a tykvové)
Kvásek. Zbytek kvásku uchovávám v lednici. Jak získat prvotní kvásek tady neřeším. Někde si ho trochu sežeňte, jeho výroba není jednoduchá. Je to věc pro odborníky. Já teda předpokládám, že ho asi 50g mám ve sklenici se zavíráním. Tu mám v lednici. Přidám k němu 150g žitné mouky a 150g 40 stupňů teplé vody. To vše pořádně promíchám a dám v pokojové teplotě na místo, kam nejde slunce a kde se udržuje teplota stejná. Víčko jen přiložím na sklenici ale nezavírám, aby tam mohl vzduch, ale ne mušky a jiná havěť. Po asi 8-10 hodinách je je kvásek krásně nakynutý a připravený k pečení chleba. Rozdíl oproti chlebu z droždí je tedy v tom, že si dopředu musím připravit nakvašený kvásek. Další pak v tom, že bych měl pekárnu hned spustit, ne s časovou prodlevou. Kvásek je živý a když dáme pčct chleba až po nějakém čase, kvásek pokračuje v kvašení a nebude připraven tehdy, až by to bylo třeba.
Tak, je to jasné? Jestli ano, dobrou chuť.
Ludek Bouska
Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík
Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.
Ludek Bouska
Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek
Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...
Ludek Bouska
Klacky pod nohama II
Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...
Ludek Bouska
Začít podnikat v důchodu?
Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?
Ludek Bouska
Klacky pod nohama
Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová
Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...
Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy
Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...
Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé
Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...
Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem
Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...
Pronájem nově zrekonstruovaného bytu 2+1 (52m)
Matouše Václavka, Vsetín
12 000 Kč/měsíc
- Počet článků 78
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 971x
Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!
Mám stránky 333coaching.cz.
Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.
Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.
Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.
Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.